HTML

Danmark

Egy magyar kalandozásai Dániában.

Friss topikok

  • LlamaDalai: Gratulálok, hogy eljutottál a gyárba! Nekem is jól esne egy ilyen nap! Nem vagyok irigy :D. (2009.06.30. 17:25) LEGO - egy gyermekkori álom valóra válik
  • Cosinus: Az nem olyan meglepő, hogy a „szlovákokkal sem érez különösebb közösséget”. A csehek általában nem... (2009.06.08. 17:48) Portré: Petra
  • Udenlandsk: Igen, így van. Ahogy Közép-Európát kivéve szinte mindenütt, úgy Dániában is nagyon sok nyelvjárás ... (2009.02.02. 21:14) Dánul tanulok
  • Udenlandsk: Nos, a konzervatív szemléletemet egyelőre nem tudják kikezdeni masszív ostromló hullámok. Inkább é... (2009.01.22. 17:19) Homokozó közepén ülök (??)
  • erikkiz: megnéztem a képeket. Azért a bio-boxeralsó nagyon adja :) (2009.01.18. 15:47) Biofarm a szomszédban

Linkblog

2009.10.27. 10:25 Udenlandsk

LEGOLAND

Címkék: szórakozás

Korábban már beszámoltam egyik (a?) legnagyobb dániai élményemről a LEGO-gyárban tett tavaszi látogatásom kapcsán. Sajnos akkor a szomszédos LEGOLAND-park még nem volt nyitva, ami miatt akkor roppantmód bosszankodtam, de az élet kárpótolt: most, október végén sikerült bepótolnom ezt a mulasztást és (a szezon utolsó napján) sikerült eljutnom erre a kultikus helyre is.


Habár október legvége volt, mégis remek időnek örülhettünk: nem csak hogy nem esett (ami ugye errefelé ritka), hanem kimondottan enyhe, napsütéses klíma fogadott – nem kis örömünkre, hiszen LEGOLAND szabadtéri látványosság. Az unalmas városkában hamar megtaláltuk a parkolót; utolsó nap ellenére (vagy éppen ezért, esetleg a jó időnek köszönhetően?) jelentős számú látogató volt a parkban, nagyrészt gyerekek. Mert LEGOLAND alapvetően gyermekeknek való vidám park-szerűség, LEGO-környezetbe helyezve. Ennek a felnőtt látogatóra nézve egyaránt vannak kedvező és kedvezőtlen hatásai.

A nagyjából a budapesti BNV-re emlékeztető (bár annál kisebb, és közvetlenül a kockagyár mellett felépített) park bejáratánál hatalmas LEGOLAND-felirat, számos kockából épített figura és persze több kassza is fogad bennünket. Utóbbiakra most nem volt mind szükség (néhány perc alatt sorra kerültünk), de csúcsidőben rendkívüli várakozásra kell számítani, amit on-line vétellel vagy a környező városok turisztikai irodáiban árusított jegyek révén tudunk kikerülni. A napijegy 245 DKK, azaz közel 9000 Ft, ami elég drágának hangzik (bár összevetve más, nemzetközi hírű szórakoztató parkokkal már kevésbé az, és ebben persze minden eszköz használata benne van); kapni ellenben egész szezonra érvényes, jóval kedvezőbb értékarányú bérletet is – ám ez a magyar látogató számára értelmeszerűen nem hasznos opció.

A jegy mellé térképet is kapunk, ami egyfelől igen hasznos tájékozódáskor, ugyanis segít átlátni a területet, másfelől segítségével a koncepciót is meglátjuk a létesítmény struktúrájában. Eszerint három nagy egységre oszlik a park: 1. Miniland; 2. Vidám Park; 3. „Legózó helyek”. (További függelékként csatlakozik még a Hotel LEGOLAND, de ez látogatói szempontból nem érdekes).

A felnőttként is igen érdekes Miniland – ahogyan arra neve is utal – nevezetességeket, városrészeket ábrázol makett formájában a világ különböző pontjairól. Ez a „világ” különben erősen dán perspektívából szemlélt: jelentős részét dániai nevezetességek teszik ki, például paloták (pl. Fredensborg, Amalienborg), városrészek (pl. Nyhavn, Skagen). Emellett német, svéd és norvég életképeket is megjelentítenek (nekem talán a legjobban épp Bergen tetszett). A szép régi házak mellett technikai érdekességek (pl. tengeri olajfúró-platform vagy a billundi reptér), oktatási célú installációk (napelemes energiatelep) is láthatóak. Európán kívül egy-egy ismert egzotikusabb ország (pl. USA, Japán, Thaiföld) néhány karakteres építményét rekonstruálták miniben. Az épületek nem azonos arányban kicsinyítettek, de a „normálisnál” nagyobbak (azaz nem minifighez igazítottak, emiatt furcsa kockából rakott figurákkal vannak benépesítve). A makettek élethűsége rendkívüli, az építészeti megoldások is nagyon leleményesek. Néhol interakcióra is van mód: gombnyomásra valamit megszólaltathatunk, vezérelhetünk.

Érdekes kérdés, hogyan állnak ellen az időnek (ráadásul a zord északi időnek) a szabadba kitett LEGO-építmények. Erre vonatkozóan konkrét információt helyben nem kaptunk, különböző forrásaim szerint össze vannak ragasztva és védőlakkal le vannak fújva a kockák. Látszott, hogy a felületi kockák bizony dacolnak az elemekkel: a bütykök LEGO-feliratai majdnem mindenütt lekoptak, és több helyütt a kiálló részek is letörtek, nem is beszélve a hulló levelek, szálló kosz, por okozta problémákról. Ennek ellenére relatíve jó álapotban van az együttes.

Nem puszta passzív struktúrákról van szó: mozgó figurák, főleg haladó járművek népesítik be a városkákat: hajók úsznak a vizeken (egy helyütt zsilipen vízszintkülönbséget is áthidalnak), vonatok robognak, járművek futnak az utcákon (ezeket az út alatt haladó felület mentén vezetik, nem tökéletesen: egy helyen egy busz beleültközött egy autóba, amit kisebb küzdelem árán félre is sodort). A mozgást élénk hangeffektusok kísérik, amelyeket én néha kissé túlzónak, feleslegesnek éreztem.

Az aránylag kis területű Miniland mellett a park kb. 75%-át a szórakoztató rész teszi ki; a kikapcsolódásra vágyó közönség jobbára itt koncentrálódik. Ez fizikailag tematikus részekre oszlik, például középkori, viking, western vagy kalózos hangulatúra; az egyes részeken belül pedig különféle hinták, hullámvasutak, vízijárművek és szokásos hasonlók vehetőek igénybe. Ezek jó része kifejezetten kisgyemekek ingerszintjéhez igazított, de köztük is van eredeti: a kalózhajó, amelyről vízsugárral fröcskölhetjük a parton ácsorgókat (és viszont fordítva) vagy a mozgó tűzoltókocsik, ahol különböző feladatokban mérkőzhetnek a csapatok. Pár eszköz a felnőttek számára is élmény: például a lenti vasút (ez kényelmesen körbevisz a park egy részén), a magasvasút (ebből fentről tudunk letekinteni) vagy a nagy hullámvasút (ennek első lejtőjén-emelkedőjén bizony kis híján tele van a nadrág). A vidám park részben emellett van mozi (4D vetítéssel), több büfé (közepes színvonallal), boltok (csekély LEGO-, bővebb ruha- és ajándéktárgy-választékkal) is. Ide tartozik továbbá egy Power Builder nevű épület, ahol a vállalkozókat kettesével beszíjazzák egy ülésbe, amit aztán óriási robotkar lóbál erősen fel-le.

Minden eszköz használata ingyenes, de néhol – népszerűségüktől függően – várakozni kell (esetenként 10-20 percet is). A veszélyesebbekről kis méretű gyermekek, várandósok, betegek stb. el vannak tanácsolva. És persze mindenütt LEGO-ból épített díszletek, illusztrációk találhatóak, sőt, a legtekintélyesebbek (mint a négy elnök Mount Rushmore-i portréjának vagy a Bölényvadászatnak a rekonstrukciója) is itt vannak, úgyhogy érdemes nyitva tartani a szemünket. A cél azonban itt nem a LEGO hanem az önfeledt szórakozás.

A harmadik egység a legós helyekből áll. Ide tartozik egyrészt LEGO MINDSTORMS Robotics Center, ami puccos neve ellenére egy nagy terem, ahol dobozos (felnyitott) kölcsönlegókat építhetünk össze (jobbára a TECHNIC-sorozatból). Furcsa módon bár a LEGO-hoz ez áll a legközelebb, itt volt a legcsekélyebb az érdeklődés (idő hiányában sajnos én sem játszhattam itt ki magam).

Másrészt itt található a LEGO SHOP, ami – az olvasó sosem találná ki ;) – a készletek megvásárlásának helye. Minthogy igazi LEGO-paradicsommal sem Dániában, sem itt Billundban sehol nem találkoztam, természetesen előre fantáziáltam róla, hogy itt aztán mindenféle ritka készletet módomban áll – ha sajnos megvenni nem is, de legalább megnézni, kézzel tapintai. Izgatottságomat tovább ajzotta a tény, hogy e napokban 30%-os árengedmény volt mindenre! Ehhez képest sajnos roppant csalódottságomról vagyok kénytelen beszámolni.

A bolt ugyanis valóban nagy volt, azonban gyakorlatilag majdnem üres. Bizonyára a szezon legvégének kell tulajdonítani, de a kínálat nagyjából a kommunista Románia közértjeire emlékezetett: csupán húszféle cikkre korlátozódott, azokból viszont jócskán volt a polcokon. Ezeknek is legalább a fele sapka, póló és egyéb nem-LEGO ajándéktárgy (egy piros baseball-sapkát vettem is); a maradék minifig-kulcstartók és néhány készlet (közülük a három minfig-VINTAGE volt egyedül érdekes, amelyek közül az 852331. készletnél botránkozva vettük észre, hogy az 1978-as „eredeti” űrhajós sisakja a sokkal későbbi bukósisak-designt követi!). Így elmondható, hogy egy budapesti TESCO jobban fel volt szerelve LEGO-készletekkel, mint a cég fellegvára. Keserűen kell megállapítanom, hogy ez nem méltó a játék rangjához és hírnevéhez – és ugyanezt kellett megállapítanom tavasszal, gyárlátogatásunk alkalmával is, amikor egész Billundban (!!) csak a hotel apró mindenes boltjában lehetett néhány dobozhoz hozzájutni.

Hasonló vegyes élményeim voltak a shop kuriózumával, az elemvásárló részleggel is, ami pedig szerintem minden legós nagy vágya: faltól-falig álló átlátszó rekeszek vannak színültig töltve különböző elemekkel, amelyekből egyenként vehetünk kis zacskóba; ezt a végén lemérve fizetünk 59 DKK-t 100 grammonként. Csakhogy valamilyen furcsa logika szerint töltötték fel a különben nem túlságosan nagy számú fiókot (ráadásul ezek közül több ugyanazzal volt teli): volt például barna és fekete klasszikus férfiparóka, de női nem; fehér tűzoltósisak; kék és fekete láb, de semmilyen felsőtest (emiatt egyetlen komplett figurát sem tudtunk összerakni!), fekete kehely (??), piros munkavédelmi sisak, több fióknyi partvis, adó-vevő, néhány találomra kiválasztott elem (de pl. klasszikus nyolcbütykös egy sem!). Összesen a létező 7000 féléből talán vagy 25 -féle (a színvariációkat is beleértve). Fegyver egy sem, klasszikus fej egy sem. Alig tudtam kis zacskómat valami értelmes dologgal megtölteni, így nem csoda, hogy a pénztárnál 1 (egy, azaz egy!) DKK-t kellett fizetnem kollekciómért (ezt is felkerekítve 0,75-ról). Meg kell mondanom, bizony keserűséggel vegyes bánkódással kellett a boltot otthagynom; lám, szégyenszemre egy kültelki dán Føtex hipermarketben kényszerülök majd LEGO-t venni Billund helyett...

Mintegy 4-5 órát töltöttünk el LEGOLAND-ban, ezalatt tulajdonképpen mindent megnéztünk, az érdekesebb dolgokat ki is próbáltuk. Ahogy a beszámolómból is érezhető, benyomásaim bizony vegyesek. Minilandet mindenkinek bátran merem ajánlani, a szórakoztató park céljára talán jobb valami kifejezetten ilyen célra építettet felkeresni; a bolt viszont vérlázítóan kiábrándító volt. Summa summarum: Billund LEGO-ból LEGO-rajongónak mint ilyen kevés, a játék iránt közömbös mókára vágyakozóinak pedig talán sok. Nem a legszerencsésebb ötvözet...

A LEGOLAND-ról (és korábban a gyárban) készített képek megtekinthetőek itt.

komment · 1 trackback

süti beállítások módosítása