HTML

Danmark

Egy magyar kalandozásai Dániában.

Friss topikok

  • LlamaDalai: Gratulálok, hogy eljutottál a gyárba! Nekem is jól esne egy ilyen nap! Nem vagyok irigy :D. (2009.06.30. 17:25) LEGO - egy gyermekkori álom valóra válik
  • Cosinus: Az nem olyan meglepő, hogy a „szlovákokkal sem érez különösebb közösséget”. A csehek általában nem... (2009.06.08. 17:48) Portré: Petra
  • Udenlandsk: Igen, így van. Ahogy Közép-Európát kivéve szinte mindenütt, úgy Dániában is nagyon sok nyelvjárás ... (2009.02.02. 21:14) Dánul tanulok
  • Udenlandsk: Nos, a konzervatív szemléletemet egyelőre nem tudják kikezdeni masszív ostromló hullámok. Inkább é... (2009.01.22. 17:19) Homokozó közepén ülök (??)
  • erikkiz: megnéztem a képeket. Azért a bio-boxeralsó nagyon adja :) (2009.01.18. 15:47) Biofarm a szomszédban

Linkblog

2009.10.09. 19:29 Udenlandsk

Napi rutin Askovban

Címkék: mindennapok askov

Hogyan is telik egy átlagos hét itt Askovban? Természetesen szigorú rend szerint, amelynek komoly betartását meg is követelik. A hétköznapi napirend nem csak gazdagon megpakolt, hanem bizony elég feszített is: a reggelitől kezdve egészen a vacsoráig bizony csak 10-15 perces szabadidőnk van. Ez Krogerupban nem így volt: ott azért nagyobb laufot tartottak az előadások között, az étkezésre is több idő jutott, sőt, ebéd után még szundítani is tudott az ember, ha éppen akart.

Reggel háromnegyed nyolckor keződik a nap a fél kilencig tartó reggelivel – a háromnegyed órás tartam az früstöknél mondjuk elegendő, de a fél egyes ebédnél és a negyed hét órakor kezdődő vacsoránál azért jobban örülnék mondjuk egy órának: eleve lassan eszem, főleg ha társaságban étkezem. A három főétkezésen kívül még több egyéb „hivatalos” alkalom is nyílik az evésre-ivásra: 10.15-től és 16.00-tól az ebédlőben tízórai és uzsonna van, és érdekes módon este nyolc óra körül a társalgóba is kitolnak egy alaposan megrakott zsúrkocsit, fogyás veszélye tehát senkit nem fenyeget. Az ételről majd később külön is írok, itt csak annyit, hogy egészen ehető, ami főleg a másutt Dániában szerzett borzasztó tapasztalataim után bizonyult kellemes meglepetésnek.

Na persze az étkezések szüneteit is megpróbáljuk hasznosan kitölteni. Reggeli után minden nap félórás „reggeli gyülekező” van, amelyet Krogerupban már megszoktam, bár ott hatékonyabbnak bizonyult a dolog, mivel alapvetően gyakorlati információk megosztására szolgált, itt azonban a legtöbbször csak a dánok rögeszméjeként szolgáló énekléssel telik.

A mi tulajdonképpeni tárgyunk, a dán nyelv és kultúra (Dansk Sprog og Kultur) csütörtök kivételével minden nap kitölti vagy délelőttöt vagy délutánt. Ez a foglalkozás – nevének megfelelően – két részre oszlik: az elsőben a nyelvre koncentrálunk, a másikban az ország történelméről, mindennapjairól, vallásáról, szociális rendszeréről, kultúrájáról és hasonlókról hallgatunk előadásokat, olykor meghívott előadók közreműködésével.

A maradék fél napban egyéb szakkörök, szabad foglalkozás, előadás adódik, amelyeken a dán diákokkal együtt veszünk részt: kerámia, festés, dráma, zeneszövegírás, politika, vallás, bevezetés a zenébe. A kikapcsolódást a hétfő délelőtti sport, valamint a péntek esti buli szolgálja. Vacsora után sem maradunk azonban program nélkül: filmvetítés, koncertek, énekkar várja a tanuló ifjúságot. Egyedül péntek délután van három órátol lyuk az órarendben. Na és természetesen hétvégente, amikor teljesen magunkra vagyunk utalva; a dánok ilyenkor gyakran hazautaznak, mi pedig (reményeim szerint) utazással, kirándulással fogjuk magunkat elfoglalni.

Egyrészt jó dolog ez a bő programkínálat, másrészt azonban kicsit fárasztó is. Ha az ember mindenen megpróbálna részt venni (és akkor ne említsük a magunknak szervezett játékokat, beszélgetéseket), a nyelvtanulásra voltaképpen nem is igazán jutna idő. Ezen kívül én örülnék azért a blokkok között egy-egy hosszabb szünetnek, amikor amikor mondjuk ledőlhetnék az ágyamra és olvashaték egy sort például. No de sebaj, legalább igazán nem mondhatjuk, hogy tétlenül lógatnánk a lábunkat ;)

komment

süti beállítások módosítása