HTML

Danmark

Egy magyar kalandozásai Dániában.

Friss topikok

  • LlamaDalai: Gratulálok, hogy eljutottál a gyárba! Nekem is jól esne egy ilyen nap! Nem vagyok irigy :D. (2009.06.30. 17:25) LEGO - egy gyermekkori álom valóra válik
  • Cosinus: Az nem olyan meglepő, hogy a „szlovákokkal sem érez különösebb közösséget”. A csehek általában nem... (2009.06.08. 17:48) Portré: Petra
  • Udenlandsk: Igen, így van. Ahogy Közép-Európát kivéve szinte mindenütt, úgy Dániában is nagyon sok nyelvjárás ... (2009.02.02. 21:14) Dánul tanulok
  • Udenlandsk: Nos, a konzervatív szemléletemet egyelőre nem tudják kikezdeni masszív ostromló hullámok. Inkább é... (2009.01.22. 17:19) Homokozó közepén ülök (??)
  • erikkiz: megnéztem a képeket. Azért a bio-boxeralsó nagyon adja :) (2009.01.18. 15:47) Biofarm a szomszédban

Linkblog

2009.10.26. 13:09 Udenlandsk

Helyzetjelentés a konyháról

Címkék: étel ital askov

Korábbi tapasztalataim alapján ételfronton a legrosszabbra készültem. Ennek megfelelően otthoni felkészülésem legfontosabb részét a három hónapra való túlélést biztosítandó élelemkészlet felhalmozása volt – különös tekintettel az idekint a felbecsülhetetlen értékű édességekre.

Ehhez képes bizony igen kellemesen csalódtam. Noha azzal tisztában voltam, hogy Krogerup az egészséges táplálkozás bajnokaként kiemelkedően ehetetlen főztöt produkált, de a trend sajnos másutt is megerősítést nyert. Így aztán örömmel láttam, hogy Askovban eredménnyel harcolnak a trendek ellen, és többé-kevésbé hagyományos, mégis egészséges étkekkel szolgálnak.

Az étkezés mindig svédasztalos. Reggelire itt is mindig ugyanazt kapjuk, de a választék széles: természetesen mindenféle biojoghurt müzlikkel-pelyhekkel, illetve kisebb zsemle vajjal (pontosabban margarinnal), kétféle lekvárral, felvágottal, többféle sajttal és felszeletelt gyümölccsel (alma, banán, narancs, sárgadinnye, ananász, kivi, körte). A nap kezdetén narancslé, valami szörpféle, kávé és tea az ital.

Tizenegy óra tájban mindig kávészünet van, amikor megint kitesznek ételt is: főleg gyümölcsöt (meg minden esetben nyers sárgarépát), és furcsa módon megint zsemlét vajjal-lekvárral (bár ehhez nekem tízóraira sosincs érkezésem, valami édességet jobban kívánnék).

Az ebéd a reggelihez hasonlóan bőséges. Érdekessége, hogy csupán az ételek kis része meleg, leves pedig szinte sosincs. Egyébként gyakran van hús (főleg szárnyas) krumplival, rizs; máskor kolbász, főtt tojás; szerdánként pedig halnap van (zúzott hal, egy érdekes kemény, rágós haldarabszerűség, és egyszer volt már rákocska). Ezek mellé járul legalább tízféle saláta mindenféle zöldségek-gyümölcsök aprításával – köztük néhány furcsábbal is, mint a nyers és minden egyéb ízesítés mellőző nyers gomba vagy a kókuszreszelékben forgatott fekete bab. A reggeliből maradó sajtok-gyümölcsök is rendelkezésre állnak, de ezek ilyenkor – érthető módon – nem igazán versenyképesek. Az ital mindig csapvíz.

Délután négy órakor újra kávészünet van, ami pontosan ugyanolyan kínálatot jelent, mint a tízórai. A vacsora pedig az ebédhez hasonló, sőt, olykor pontosan ugyanaz, mert a takarékosság jegyében elég gyakori, hogy két egymást követő főétkezésben azonos menü legyen (magyarán másodízben a maradékot esszük, amivel nincs is baj). Este szoktunk édességet is kapni.

Este kilenc óra felé megint „tízóraizunk”: egy zsúrkocsin kitolnak kávét-teát, hozzá pedig valamilyen édességet. Ez utóbbit több szempontból is furcsának tartom: először is mert (állítólag) egészségtelen késő este édességet enni, másrészt pedig mert én egyáltalán nem is kívánom. Harmadrészt pedig az édességek mindig rendkívül tömények, édesek, néha kimondottan fogyaszhatatlanok.

Elmondható hát, hogy Askov konyháján egészen jól el lehet élni. Egy idő után eléggé egyhangú, és nekem hiányzik a leves meg a megszokott édességek, de ízletes, laktató és nem is
túlzottan idegenszerű. Néha tradicionális különlegességeket is feltálalnak, különösen, ha fizetővendég-csoport van a háznál. Egy ilyen különlegesség a Hyldbærsuppe med kammerjunker, ami annyira tradicionális, hogy a mai fiatalok nem is ismerik – a konyha egy idős csoport külön kérésére szervírozta.

komment

süti beállítások módosítása