HTML

Danmark

Egy magyar kalandozásai Dániában.

Friss topikok

  • LlamaDalai: Gratulálok, hogy eljutottál a gyárba! Nekem is jól esne egy ilyen nap! Nem vagyok irigy :D. (2009.06.30. 17:25) LEGO - egy gyermekkori álom valóra válik
  • Cosinus: Az nem olyan meglepő, hogy a „szlovákokkal sem érez különösebb közösséget”. A csehek általában nem... (2009.06.08. 17:48) Portré: Petra
  • Udenlandsk: Igen, így van. Ahogy Közép-Európát kivéve szinte mindenütt, úgy Dániában is nagyon sok nyelvjárás ... (2009.02.02. 21:14) Dánul tanulok
  • Udenlandsk: Nos, a konzervatív szemléletemet egyelőre nem tudják kikezdeni masszív ostromló hullámok. Inkább é... (2009.01.22. 17:19) Homokozó közepén ülök (??)
  • erikkiz: megnéztem a képeket. Azért a bio-boxeralsó nagyon adja :) (2009.01.18. 15:47) Biofarm a szomszédban

Linkblog

2009.05.12. 17:42 Udenlandsk

Konfliktusból konfliktus

Címkék: oktatás krogerup

Most így a kurzus vége felé a világon fellelhető különféle kofliktusokat tárgyaljuk, mint például az izraeli-palesztint (amit már mindnyájan ununk, kivéve talán Manart) vagy a koszovóit, esetleg a ruandait vagy a darfurit. Habár ezekről több-kevesebb információja mindenkinek van, aki olvas újságot, de mégis sok újat megtudunk rólunk – most például a Jugoszlávia halála c. igen szemléletes dokumentumfilmet néztük épp meg. A leghasznosabb azonban mégsem a tárgyi ismeretek megszerzése, hanem megfigyelni azt, hogy erről a sok különböző tájról-kultúrából idevetődött ember hogyan vélekedik ezekről a kérdésekről. Mint az nyilván kitalálható, Abdelhadi például a pokolba kivánja az izraelieket, a cseh Petra fenntartásokkal van, amikor a kisebbségbe kényszerült magyarok sorsát ecsetelem mondjuk Szlovákiában, és kifejezetten érdekes, amikor az egyébként is intelligens és tájékozott Lorena a colombiai gerillákról ad ismertetést.

Persze a diskurzus önmagában is kínál lehetőséget megdöbbentő fordulatokra. Amikor István a tibeti probléma bemutatására vállalkozott, és ehhez kézenfekvő módon társul invitálta Ciszt, az apró kínai eleddig legelképesztőbb megnyilvánulásainak lehettem tanúja. Nem elég az, hogy – mint arról korábban beszámoltam – hihetetlen módon tájékozatlan Tibetet illetően (az is újdonság volt számára, hogy egyáltalán valamikor független ország volt), de a legostobább és legkorlátoltabb módon egyszerűen nem hajlandó érdemi vitát folytatni a kérdésről. Fennhangon, makacsul és némi ingerültséggel hangoztatja, hogy Tibet Kína része, az is marad, és a kérdés ezzel le van zárva, nem érti, hogy miért foglalkozik bárki is a témával, amúgy a Dalai Láma egy bajkeverő. Mikor Sigurdur neki szegezi, hogy vajon mit szólna, ha mondjuk Kínát elfoglalnák a japánok, kijelentve, hogy Kína Japán része, és ezzel a kérdés le van zárva, akkor minden értelmes érv helyett egyszerűen faképnél hagyja a társaságot.

Ez a hozzáállás nagyon elgondolkodtat. Az egy dolog, hogy beszédesen árulkodik a kínai köz- és ideológiai oktatásról, és átlagpolgár mentalitásáról. Viszont Cisz egyébként okos és empatikus, tehát lehetetlen, hogy legalább önmagában ne ismerné el a kérdésben az igazságot. Talán fél, hogy kompromittálódik, vagy esetleg kommunista családi háttérrel önellentmondásba jut? Esetleg oly eredményes az állami agymosás, hogy valóban azt hiszi, igaza van?

Ki tudja. Mindenesetre nem sok jót helyez kilátásba a nemzetközi konfliktusokat meg a kisebbségek helyzetét illetően, ha az óriási és egyre befolyásosabb ország minden lakója ugyanígy gondolkodik.

komment · 1 trackback

süti beállítások módosítása