HTML

Danmark

Egy magyar kalandozásai Dániában.

Friss topikok

  • LlamaDalai: Gratulálok, hogy eljutottál a gyárba! Nekem is jól esne egy ilyen nap! Nem vagyok irigy :D. (2009.06.30. 17:25) LEGO - egy gyermekkori álom valóra válik
  • Cosinus: Az nem olyan meglepő, hogy a „szlovákokkal sem érez különösebb közösséget”. A csehek általában nem... (2009.06.08. 17:48) Portré: Petra
  • Udenlandsk: Igen, így van. Ahogy Közép-Európát kivéve szinte mindenütt, úgy Dániában is nagyon sok nyelvjárás ... (2009.02.02. 21:14) Dánul tanulok
  • Udenlandsk: Nos, a konzervatív szemléletemet egyelőre nem tudják kikezdeni masszív ostromló hullámok. Inkább é... (2009.01.22. 17:19) Homokozó közepén ülök (??)
  • erikkiz: megnéztem a képeket. Azért a bio-boxeralsó nagyon adja :) (2009.01.18. 15:47) Biofarm a szomszédban

Linkblog

2009.09.27. 11:04 Udenlandsk

Egy nagy utazás története

Címkék: utazás askov

Azt mondják, ha sokadszorra tesszük meg ugyanazt az utat, rövidebbnek tűnik. Nekem már volt tapasztalatom arról, milyen az út Dániába, ennek ellenére – vagy éppen ezért? –  sem tűnt ezúttal sem rövidebbnek, könnyebbnek. Pedig most kényelmesebb volt az odajutás, mint januárban: busz helyett ugyanis saját autómmal mentem. Társam is akadt, hiszen a kurzuson résztvevő másik magyar, Ági is velem jött, sőt, rábeszélt, hogy ne egy nap alatt húzzuk le az 1400 km-es távot, hanem iktassunk be egy pihenőt – ez javaslatomra az észak-német hanzaváros, Lübeck lett (volna).

Az út első napja hosszú, eseménytelen autópályázás volt. Jó volt, hogy nem egyedül utaztam: egyrészt mert így jobban telt az idő, másrészt eleddig ismeretlen útitársamat is megismertem valamelyest. Róla a nyájas olvasó a későbbiekben nyilván bőven hall majd, most csak annyit, hogy agilis, érdeklődő lány, de nem túlságosan okos, és gondolkodása meglehetősen közhelyes (majd megpróbáljuk kikupálni ;)). Németül viszont szinte tökéletesen beszél, aminek persze hasznát vettük az úton.

Sajnos Lübeckig nem jutottunk el; mivel elfáradtunk, este 11 előtt egy autópálya melletti motelben éjszakáztunk, ami nagyon csendes, kényelmes volt, ráadásul elképesztően nagy méretű fürdőszobával (fürdőteremmel). Jópofa fordulatként kiderült, hogy recepciós – némileg logikus módon – franciaágyas lakosztályt utalt ki számunkra :)

Másnapra már csak kis része maradt hátra a távnak, így kényelmesen jutott időnk megnézni Lübecket, ami a tipikus Balti-tenger környéki hanzavárosok szép példája (világörökség is). Teli van óriási téglatemplomokkal, hangulatos utcákkal. Néhány képet ideiglenesen feltettem (ha a link már nem él, akkor az ideiglenesség megszűnt)

Délután ráérősen haladtunk át Dániába, ahol – mondhatom – ismerősen fogadott a szelíd látkép, a borongós-esős időjárás (nappal nincs olyan meleg, éjjel pedig nincs annyira hűvös, mint odahaza volt). Furcsa, de valóban elfogott időről-időre valamilyen ismerős otthonosság érzése, amire pedig nem számítottam. GPS-ünknek köszönhetően hamar rátaláltunk az iskolára. Erről is beszámolok majd később részletesen természetesen, most csak annyit, hogy a szoba, amit kiutaltak, olyan apró és puritán, hogy bízvást szolgálhatna celladíszletként egy ortodox kolostorról szóló kortárs orosz játékfilmhez – azt hiszem, ezt megpróbálom majd kicserélni valamilyen magasabb komfortfokozatúra, ha van rá mód.

Épp vacsorára értünk oda (kellemes meglepetésként egészen ehető volt, de lehet, hogy ez csak amolyan félrevezetés), aztán szokásos ismerkedés, rektori köszöntő előadás volt (dánul). A nemzetközi csoportban nyolcan vagyunk: rajtunk kívül két lengyel, két lett, egy-egy olasz és szlovák. Az életkor magasabb, mint a Krogerup-beli csoportunkban volt, az egyik lengyel nő például negyven felett van.

Ideiglenesen gyorsan kipakoltunk, aztán amint lehetett, nyugovóra térem kis cellámban.

komment

süti beállítások módosítása