HTML

Danmark

Egy magyar kalandozásai Dániában.

Friss topikok

  • LlamaDalai: Gratulálok, hogy eljutottál a gyárba! Nekem is jól esne egy ilyen nap! Nem vagyok irigy :D. (2009.06.30. 17:25) LEGO - egy gyermekkori álom valóra válik
  • Cosinus: Az nem olyan meglepő, hogy a „szlovákokkal sem érez különösebb közösséget”. A csehek általában nem... (2009.06.08. 17:48) Portré: Petra
  • Udenlandsk: Igen, így van. Ahogy Közép-Európát kivéve szinte mindenütt, úgy Dániában is nagyon sok nyelvjárás ... (2009.02.02. 21:14) Dánul tanulok
  • Udenlandsk: Nos, a konzervatív szemléletemet egyelőre nem tudják kikezdeni masszív ostromló hullámok. Inkább é... (2009.01.22. 17:19) Homokozó közepén ülök (??)
  • erikkiz: megnéztem a képeket. Azért a bio-boxeralsó nagyon adja :) (2009.01.18. 15:47) Biofarm a szomszédban

Linkblog

2009.06.06. 19:10 Udenlandsk

Portré: Petra

Címkék: portré

Ha Istvánon kívül valakit kulturális értelemben legközelebb érzek magamhoz, az a cseh lány – bár ezen azt hiszem, a monarchibeli és keleti kommunista blokkbeli közös múlt miatt nincs túl sok csodálkozni való. Például mindketten gyanút és ellenszenvet táplálunk Oroszországgal szemben, miközben mindkettőnk országát gyakran afféle orosz szatellitállamnak tekintik errefelé (valljuk be, nem is minden alap nélkül). Viszont az meglepett, hogy a szlovákokkal sem érez különösebb közösséget.

A 22 éves Petra Pojerova igen kis termetű, például cipőben általában csak bakfisoknak készült rózsaszínt talál a saját méretében. Odahaza nemzetközi kapcsolatokat tanul (bármit jelentsen is ez), ennek nyomán viszonylag világlátott (persze távolról sem annyira, mint Daniel vagy Garba): hosszabb ideig tartózkodott már Svédországban és Franciaországban (többek között Guadalupe közép-amerikai francia kolónián is), az itteni kurzus befejeztével pedig előbb a stochkolmi cseh nagykövetségen lesz majd gyakorlaton, aztán pedig egy másik ösztöndíjjal a dán Århus város egyetemén tanul majd, miközben az itteni tartózkodást is gyakorta megszakította egy-egy hazaúttal ilyen-olyan vizsgákra.. Nem meglepő módon az angolon kívül elég jól beszél franciául, és ki tudja magát fejezni svédül, de még dánul is – mindnyájunk közül ő jutott el a legtovább ennek a nehéz nyelvnek a megtanulásában is (szorgos munkával, ezt el kell ismerni).

Talán épp a dántanulás és ez az egész tervszerű építkezés illusztrálja jól Petra céltudatosságát és kitartását: tipikusan az a fajta nő, aki pontosan elhatározza és meg is szerzi, amit akar. Körünkben a legjobb barátja az ecuadori Lorena, akivel nagyon hasonló a természetük: együtt járnak bulizni a városba, és gyakran súgnak-búgnak egymás szobájában. Ugyanis Petra is egyedül lakik, annak ellenére, hogy elvileg nem fizetett pótdíjat egyágyas elhelyezésért. Sőt, remélte, hogy kap egy dán szobatársat, akivel majd így gyakorolhatja a nyelvet, azonban ebből pechjére nem lett semmi.

A cseh lány egyébként is eléggé barátkozós, sokszor társul a dánokhoz (ami ránk, többi külföldire nem jellemző). Én is kedvelem a társaságát. Részben azért, mert józan, szorgalmas, okos és tanult, értelmesen hozzá tud járulni intellektuális beszélgetésekhez. Emellett nő létére viszonylag kiegyensúlyozott, ami a rendkívüli kedélyhullámzásokra hajlamos Manar és Cisz közelében kifejezetten erény. A legjobban mégis a takarosságát, igényességét szeretem, ami – ha az olvasó ismeri korábbi beszámolómat a dán lányok hanyagságáról – bizonnyal érthető errefelé. Mindig csinosan, választékosan jelenik meg, és amikor néhányszor tiszteletemet tettem kis szobájában, üdítően hatott a rend és tisztaság: a fapados kollégiumi szoba kis asztalán egy terítőre tett ízléses vázában virág, mellette gyümölcsöstál volt, a falon pedig hangulatos képek Prágáról.

Örülök Petrának: a kellemes otthonosság érzését varázsolja ide északra Közép-Európából.

1 komment

süti beállítások módosítása