HTML

Danmark

Egy magyar kalandozásai Dániában.

Friss topikok

  • LlamaDalai: Gratulálok, hogy eljutottál a gyárba! Nekem is jól esne egy ilyen nap! Nem vagyok irigy :D. (2009.06.30. 17:25) LEGO - egy gyermekkori álom valóra válik
  • Cosinus: Az nem olyan meglepő, hogy a „szlovákokkal sem érez különösebb közösséget”. A csehek általában nem... (2009.06.08. 17:48) Portré: Petra
  • Udenlandsk: Igen, így van. Ahogy Közép-Európát kivéve szinte mindenütt, úgy Dániában is nagyon sok nyelvjárás ... (2009.02.02. 21:14) Dánul tanulok
  • Udenlandsk: Nos, a konzervatív szemléletemet egyelőre nem tudják kikezdeni masszív ostromló hullámok. Inkább é... (2009.01.22. 17:19) Homokozó közepén ülök (??)
  • erikkiz: megnéztem a képeket. Azért a bio-boxeralsó nagyon adja :) (2009.01.18. 15:47) Biofarm a szomszédban

Linkblog

2009.03.24. 17:16 Udenlandsk

Manar pechje és izraeli látogatók

Címkék: oktatás sajtó általános tudnivalók

Az idő megint kellemetlenre fordult. A múlt héten napsütéses, remek napjaink voltak nagyjából tizenöt fokkal – a dán lányok könnű ruhára vetkezve sütkéreztek a napon –, már-már hittük, hogy megérkezett a tavasz, azonban kiderült, hogy ez csak a dán időjárás csele: visszatért a komor, borult hangulat erős széllel. Ma reggel dér volt az ablakom alatt, napközben pedig még a hó is esett. Lám, az ember itt sosem tudhassa – így viszont érthető, hogy az itteniek minden alkalmat megragadnak a napimádásra.

Már mindannyian tervezgetjük, hogy mihez fogjunk az április szabad napjainkkal-heteinkkel. Manar idejekorán összeállította a maga naptárát: március végén Egyiptomba készült (itt egy nemzetközi arab ifjúsági találkozó lesz), onnan Svájcba akar menni egy barátjával, aztán csatlakozna hozzánk Párizsban. A svájci tervezgetésben én is segítettem neki (az Utazgató kártyáit használva), és már egy hete lázas pakolásban van: irdatlan mennyiségű holmiját különféle dobozokba gyömöszöli. Természetesen a repülőjegyet jó előre megvásárolta Egyiptomba (ami szerinte egyébként a legszebb ország a világon, amit én legalábbis kétlek); viszont később derült ki, hogy a fáraók földjére bizony vízumot is kell szereznie. Ez kétszeresen is kellemetlen hír: egyrészt mert az egyiptomi követség az arab adminisztrációkra általában jellemző buzgalommal látott az ügyintézéshez, másrészt pedig mivel Manar ugyan arab, de mégis izraeli, számos arab állam megtagadja tőle a beutazást, amelyek pedig elvileg lehetővé teszik, gyakorlatban azok sem szokták kiadni a vízumot ilyen-olyan okokra hivatkozva. Szegény lány az utolsó napokat páni izgalomban töltve rohangált a követségre, hogy a holnapi indulásra meglegyen a pecsét. Még ma is szinte félóránkánt telefonálgatott be – aztán kiderült, hogy a dolog reménytelen. Most itt áll bedobozolt holmival, pocsékba ment repülőjeggyel (nem váltják vissza), és füstbe ment tervvel. Nem csoda, hogy sírásban tört ki. Igazán sajnáltam – de persze nem is Manar lenne, ha félóra múltán nem nevetett volna újra. Komolyan mondom, néha már-már irigylem ezt a rendíthetetlen jó kedélyét. Már-már ;)

Érdekes módon épp eme követségi mizéria közepette jelent meg nálunk Izrael dániai követségének magas tisztviselője, amolyan másodkövet-féléje Garba invitálására előadást tartani Izrael és a dán sajtó viszonyáról. Az úriember kiköpött az ifjú Al Pacino a Keresztapa első részéből, rangját pedig keménykötésű, hallgatag barátjának jelenléte is aláhúzta (bár valószínűtlen, hogy a palesztinok épp itt, épp őt próbálnák meg felrobbantani, de végül is ki tudja). Viszont meglehetősen mókás volt, hogy vonattal érkeztek az iskolába, visszafelé Garba szállította ki őket az állomásra :)

Ahogy arról már több ízben beszámoltam, iskolánkban és úgy általában Dániában az egyik favorit közéleti téma (Obama mellett) az izraeli-palesztin konfliktus, ráadásul Garba is a Közel-Keletet tanulmányozza, így nem csoda ezen úriemberek feltűnése körünkben. Őszintén szólva a kérdés már untat egy kicsit, így az előadástól nem sokat vártam, ehhez képest mégis érdekesnek bizonyult – no azért nem egetrengetően, csak mérsékelten érdekesnek. Először történelmi, majd aktuálpolitikai előadást hallottunk, aztán fokozatosan a közel-keleti témáknak a dán sajtóbeli jelenlétére terelődött a szó. Meglepve hallottam, hogy a dán lapokban Izrael úgy általában rendkívül hangsúlyos, gyakorlatilag minden nap írnak legalább egy cikket az ottani eseményekről, még akkor is, ha semmi különös nem történik (bár ez arrafelé elég ritka ugyebár). Minden magára valamit adó médiának van odakint tudósítója. Az összhíranyaghoz képest ebben az országban taglalják legterjedelmesebben az izraeli állam ügyes-bajos dolgait. Fordítva egyébként nem igaz: az izraelieket különösebben nem érdeklik a dán újságok. Hogy mindennek pontosan mi az oka – hiszen látszólag nincs különösebben szoros kapcsolat a két nemzet között –, azt egyelőre nem tudom, de mindenképp ki szeretném nyomozni. Ha megtudom, megírom ;)

komment

süti beállítások módosítása